1 Ekim 2010 Cuma

Vicunia'lar tekrar gündemde...


Güney Amerika’nın medarıiftiharı, krallıklarla birlikte anılan dünyanın en nadide yününe sahip lama familyasından Vicunia tekrar gündemde... Vicunia’lar dünyanın en ince tüyüne sahip olmalarına ve bin yıldır bilinmelerine rağmen ancak yeni politik ve ekonomik reorganizasyondan sonra tekrar gündeme gelmeyi başarmışlardır.
Dünyada sadece Kaşmir Keçisi ve Avustralya Merinosu ile kıyaslanabilen çok ender bir yündür. Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınmıştır; bu yüzden şu an dünyada satılan en pahalı yündür.Sadece And Dağları'nın en yüksek irtifalarında yaşayabilen bir keçi türü olan Vicuna'nın avlanması 1979’dan beri Arjantin’de, Bolivya’da, Şili’de, Ekvator’da ve Peru’da yasaklanmıştır. Buna rağmen karaborsa olarak satışına maalesef engel olunamıyor. Bir mantonun üretimi için yaklaşık 40 Vicunia’nın yününe ihtiyaç vardır ve yaklaşık 600 dolar değerindedir.

İnkalar zamanında giyimi yasak olan Vicunia yünü , Portekiz ve İspanyol işgalinden sonra müsrifçe harcanmıştır. Neyse ki çevre bilimciler ve dünya mirasını kontrol edenler, bilinçli tüketimin ve bilinçli üretimin hem doğaya hem de insana sonsuz fayda sağlayacağı düşüncesi ile Vicunia nüfusunu 15.000’ e çıkarmayı başarmışlar ve onların doğal çevrede yaşayıp üremelerini sağlamışlardır. Böylece aynı zamanda yaylalarda ve platolarda yaşayan köylülere de istihdam sağlanmış ve gelecekleri garantilenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder