4 Haziran 2010 Cuma

İpek: Prenseslerin Tutkusu


Bombyx Mori cinsinden olan ipek böceğinden çıkan saf ipeğin bulunuşu M.Ö 2700’e kadar dayanır. Çin’li tarihçilere göre ipek, Çin İmparatoru Huang Ti’nin gelini olan 14 yaşındaki Hsi Ling Shi' nin bir ipek böceği kozasından sarkan lifi tesadüf sonucu görmesiyle bulunmuştur. Söylenenlere göre uzun süre, çok az miktarda ipek ipliği sarayda sadece bu prensesin giysileri için üretilmiş hatta “İpek” kelimesi bu prensesin isminden esinlenerek verilmiştir.
İpek M.Ö. 139 yıllarında “İpek Yolu” olarak bilinen Doğu Çin’den Akdeniz’e kadar uzanan, dünyanın en uzun ticaret yoluna adını vererek zamanın en değerli ürünü olmuştur. Yaklaşık 4000 yıl sonra ipek üretimi Avrupa ve Amerika’ya da yayılmış; 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupalılar ipek üretiminde oldukça büyük adımlar atmışlardır.
İpek böceği ipek lifi üreten bir çok çeşitli cins larvalara verilen toplu isimdir. Ağırlığı sadece 1/30,000 ons kadar olan bir ipek böceği tırtıl olabilmek için kozasını yırttığı zaman daha sonraları harika değerde iplik olacak ipek lifini üretmektedir.
İpek lifinin özellikleri:
Bazıları, ipeğin insan derisini sağlıklı ve genç tuttuğunu savunmaktadırlar. Her yaştaki Çinli bayanların yüzyıllar boyunca ipeksi yumuşaklıktaki ciltlerinin sırrının bu olduğu söylene gelmektedir.
Doğal protein yapısı sayesinde tüm dokular içinde en hipoalerjenik olandır.
Tüm mevsimlerde giyilebilen bir kumaş türüdür. Kışın ısıtır ve sıcak tutarken ısılar yükseldikçe serinlik hissi vermeye başlar. Doğal bir ısı dengeleyici olması onun bu şaşırtıcı özelliğinin sebebidir.
İpek yüksek derecede emicidir. Kendi ağırlığının %30 kadar fazlasını şeklini bozmadan emebilir. Terlemeyi emerek cildinizin nefes almasına izin verir.
Narin görünüşünden umulmayacak şekilde sağlam bir yapısı vardır, en güçlü doğal liftir. Ayrıca kırışmaya, yırtılmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve çok çabuk kurur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder