2 Haziran 2010 Çarşamba

ŞAL DESENİ



Şal deseni, bitki motifli, damlaya benzeyen, Hint veya Pers kaynaklı olduğu tahmin edilen şekillere denir. İngilizcede “paisley” olarak geçen motifler adlarını Scotland’ ın Paisley kasabasından alırlar.
Sanskritçe adı “mankolam” olan desen Hindistanda çok uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Mangoya benzeyen şeklinden dolayı mango ve Hindistanda bir sanata gönderme yapan kolam kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Bazı dizayn uzmanları tarafından Zerdüştlükte hayat ve sonsuzluğu sembolize eden servi ağacından stilize edilmiş olduğu düşünülür.
İran ve Özbekistan gibi ülkelerde kullanımı elbiseleri aşıp hayatın her yerine girmiştir.
17. yüzyıldan itibaren Avrupa'ya ithalatı başlayan şal deseni çok popüler olmuştu. İthalatın talebi karşılamaması sonucu Fransa, İngiltere ve Hollandada da üretilmeye başlanan patern Avrupa’ yı o kadar sardı ki ticari tedbirler bile alınmasına sebep oldu.
Hindistan ve İran’ dan gelerek evlerine dönenlerin yanında getirdiği kaşmir ve ipek şallardan kopyalanan paternin müthiş başarısı, bu işi başlatan şehir olan Paisley’in adı ile anılmaya başlanmasına sebep oldu.
1967’ de John Lennon’un şal desenli Rolls Royce’u, pembe şal desenli Fender gitarlar, Prince’ in Paisley Park şarkısı, 2010 Kış olimpiyatlarında Azerilerin giydiği şal desenli pantalonlar gibi çeşitli yollarla popüler kültürde de yerini edinen şal deseni altındaki felsefe, renklerin uyumlu dansı, zarif şekilleri ile hala en çok sevilen ve tercih edilen paternlerden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder